Sürdürülebilir Ulaşım

Avrupa Hareketlilik Haftası

Sürdürülebilir Ulaşımın Kutlandığı Hafta

Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan ve sürdürülebilir ulaşımın teşvik edildiği önemli bir etkinlik. Bu hafta boyunca, insanları sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini keşfetmeye teşvik etmek üzere Türkiye’de ve Avrupa genelinde kampanyalar yürütülür ve organizasyonlar düzenlenir. Biz de bu yazımızda, bir başlangıç olarak Avrupa Hareketlilik Haftası’nın ne olduğuna, neden bu kadar önemli olduğuna kısaca değindik. Hafta boyunca ilgili etkinlik ve kampanyaları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşmaya gayret edeceğiz…

Avrupa Hareketlilik Haftası Nedir?

Avrupa Hareketlilik Haftası, 2002 yılında başlamış ve o zamandan beri her yıl büyüyerek devam etmiştir. Bu hafta, sürdürülebilir ulaşımın teşvik edilmesi, trafik sıkışıklığının azaltılması ve çevre dostu ulaşım seçeneklerinin benimsenmesi amacıyla düzenlenir. Her yıl farklı bir tema etrafında toplanır ve bu tema çerçevesinde etkinlikler düzenlenir.

Avrupa Hareketlilik Haftası Neden Önemlidir?

Bu hareketlilik haftası şehirlerimizin daha yaşanabilir hale getirilmesi ve sürdürülebilir ulaşım için bir dizi önemli nedenle büyük bir öneme sahiptir. İşte bazıları:

  • Çevre Dostu Ulaşımın Teşviki: Hafta boyu süren etkinliklerle, yerel ve merkezi yönetimler insanları bisiklet sürmeye, yürümeye, toplu taşımayı kullanmaya ve araç paylaşımını tercih etmeye teşvik eder. Bu, karbon ayak izini azaltmada önemli bir rol oynar ve çevre dostu ulaşımın benimsenmesini teşvik eder.
  • Trafik Sıkışıklığının Azaltılması: Daha fazla insanın toplu taşıma veya bisiklet gibi alternatif ulaşım yöntemlerini kullanması, şehirlerdeki trafik sıkışıklığını azaltabilir. Bu da daha hızlı ve verimli bir ulaşım ağı oluşturur ve yılın bir ya da bir kaç günü ulaşımın rahatlaması toplumsal farkındalık oluşması için etkili olur.
  • Sağlıklı Yaşam Tarzının Teşviki: Hareketlilik haftasının temel taşlarından yürümek veya bisiklete binmek gibi mikro mobilite etkinlikleri insanların daha aktif bir yaşam tarzını benimsemelerine yardımcı olurken, obezite ve diğer sağlık sorunlarıyla mücadelede önemli bir adım olacaktır.

Avrupa Hareketlilik Haftası’na Nasıl Dahil Olabilirsiniz?

Eğer siz de Avrupa Hareketlilik Haftası’na katılmak isterseniz, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Etkinliklere Katılın: Şehrinizde veya yakınınızdaki etkinliklere katılın. Bu etkinlikler genellikle ücretsizdir ve farklı sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini deneme fırsatı sunar.
  2. Toplu Taşımayı Deneyin: Bu hafta boyunca bireysel otomobil kullanımı yerine toplu taşımayı kullanmayı, bir scooter veya bisiklet kiralayıp sürmeyi düşünün. Bu size alternatiflerin nasıl hem çevre dostu hem de ekonomik bir ulaşım seçeneği olacağını gösterecektir.
  3. Sosyal Medyada Paylaşın: Bütün bu okuduklarınız sizi heyecanlandırıyor ve geleceğe dair bir umut ışığı yakıyorsa siz de Avrupa Hareketlilik Haftası’nı desteklemek için sosyal medyada paylaşımlar yapın. Hashtagler kullanarak etkinliklere katılabilir ve toplumsal farkındalık oluşturmak üzere katkı sağlayabilirsiniz.

En başta da belirttiğimiz üzere Avrupa Hareketlilik Haftası, sürdürülebilir ulaşımın teşvik edildiği ve trafik sıkışıklığının azaltılmaya çalışıldığı önemli bir etkinliktir. Bu hafta boyunca katılım göstererek, çevre dostu ulaşım seçeneklerini deneyebilir ve sağlıklı yaşam tarzını benimseyebilirsiniz. Bu hafta boyunca elimizden geldiği için “Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinliklerini sizler için derlemeye ve takip etmeye çalışacağız. Daha fazla bilgi edinmek ve etkinliklere katılmak için sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip edebilirsiniz…

Daha Fazlası…

Sürdürülebilir Ulaşım ve Hareketlilik ile ilgili Daha Fazla Bilgi için daha önce hazırladığımız içeriklere göz atabilirsiniz;

Sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini tercih etmek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmamıza yardımcı olur.

 

 

İsmail Ay

1989 yılında Konya'da doğdu. 2011 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladığı lisans eğitimi sonrasında, 2014 Ulaştırma Mühendisliği yüksek lisans programını, 2021 yılında Anadolu Üniversitesi Web Tasarım ve Kodlama ön lisans eğitimini tamamladı. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Ulaştırma Mühendisliği Doktora programı tez çalışmasına ve İstanbul Üniversitesi Adalet ön lisans eğitimlerine devam etmektedir. 2012-2018 yılları arasında İBB iştiraklerinden Metro İstanbul AŞ.'de, 2018-2020 Yılları arasında Etüt Proje şefi olarak İSPARK AŞ.’de, 2020-2022 yılları arasında Gayrettepe ve Halkalı-İstanbul Havalimanı projesinde APCO Altınok müşavirlik hizmetleri bünyesinde kontrol şefi olarak, 2022-2023 yılları arasında TCDD Teknik AŞ bünyesinde, Avrasya Karayolu tüneli bakım çalışmaları ve Gayrettepe-Havalimanı metro hattı demiryolu ve inşaat işleri kapsamında proje yöneticisi olarak görev almıştır. 2023 yılı Haziran ayı itibari ile THY AO Turkish Cargo İş Geliştirme ve Organizasyon Başkanlığı'nda Uzman olarak görev almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu