Havayolu

7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü

Uluslararası Sivil Havacılık Günü, 7 Aralık 1944 yılında Chicago Anlaşması ile kurulan ve Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO‘nun 50. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ilan edilmiştir. 1996 yılında, ICAO’nun girişimi ve Kanada Hükümeti’nin desteğiyle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 7 Aralık’ı resmen Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak kabul etmiştir.

Türkiye’de Sivil Havacılık

Ülkemizde Sivil Havacılık otoritesi olarak çalışmaları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) yürütmektedir. SHGM sayfasında yer verilen tarihçeye göre; Ülkemizde ilk havacılık çalışmaları, 1912 yılında, bugünkü Atatürk Hava Limanının hemen yakınındaki Sefaköy’de başlamış, 1925 yılında kurulan Türk Tayyare Cemiyeti (bugünkü adı ile Türk Hava Kurumu) ile Türk Sivil Havacılığının kurumsal temelleri atılmıştır. İlk Sivil Hava Taşımacılığı 1933 yılında 5 uçaklık küçük bir filo ile “Türk Hava Postaları” adı ile başlatılmıştır. Cumhuriyetimizin 10. yılında, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan “Havayolları Devlet İşletme İdaresi” Türkiye’de sivil hava yolları kurmak ve taşıma yapmak üzere görevlendirilmiştir. Dünya Sivil Havacılığının hızlı bir gelişme göstermesi, teknolojide yaşanan büyük ilerleme karşısında, ulusal çıkarlarımızın korunması ile uluslararası ilişkilerimizin düzenli bir şekilde yürütülmesi ve denetlenmesi için 1954 yılında Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan “Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı”, 1987 yılında “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü” olarak günün koşullarına göre yeniden teşkilatlandırılmıştır. 18 Kasım 2005 tarihine kadar Ulaştırma Bakanlığının Ana Hizmet Birimi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bu tarihte yürürlüğe giren 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile finansal açıdan özerk hale gelmiş ve şu anki yönetim yapısına ulaşmıştır.

Uluslararası Sivil Havacılık Günü

Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nün amacı, uluslararası sivil havacılığın Devletlerin sosyal ve ekonomik gelişimindeki önemi ve ICAO’nun Devletlerin işbirliği yapmasına ve gerçek anlamda küresel bir hızlı geçiş gerçekleştirmesine yardımcı olmadaki benzersiz rolüne ilişkin dünya çapında farkındalığın oluşturulmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olmaktır. tüm insanlığın hizmetinde olan bir ağdır.

BM ve dünya ülkeleri artık Gündem 2030’u benimsemiş ve küresel sürdürülebilir kalkınmada yeni bir döneme girmişken, küresel bağlantının motoru olarak havacılığın önemi, Chicago Konvansiyonu’nun uluslararası uçuşa bir bütün olarak bakma hedefleriyle hiç bu kadar alakalı olmamıştı. küresel barış ve refahın temel sağlayıcısıdır.

Uluslararası Sivil Havacılık Günü Teması

Her beş yılda bir, ICAO yıldönümlerine (2014/2019/2024/2029/vb.) denk gelecek şekilde ICAO Konseyi, Uluslararası Sivil Havacılık Günü için özel bir yıl dönümü teması belirler. Bu yıldönümü yılları arasında, Konsey temsilcileri aradaki dört yıllık dönemin tamamı için tek bir tema seçerler. 2023’ün sonuna kadar tema “Advancing innovation for Aviation Development” olarak belirlenmiştir. Yeni dönem temasının ise yıl sonuna kadar belirlenerek duyurulması beklenmektedir.

Tablo 1 – Uluslararası Sivil Havacılık Günü Temaları (icao.int)

2020-2023 — “Advancing innovation for Aviation Development”
2019 — 75 Years of Connecting the World
2015-2018 — “Working Together To Ensure No Country is Left Behind”
2014 — “Cooperating on Global Aviation Progress: 70 Years of the Chicago Convention”
2013 — “Evolving to Meet the Challenges of 21st Century Air Transport”
2012 — “Aviation: Your Reliable Connection to the World”
2011 — “Assistance and Cooperation for Globally Sustainable Air Transport”
2010 — “Safe, Secure and Sustainable Aviation For Our Planet”
2009 — “65 years of empowering the global community through aviation”
2008 — “Tomorrow’s Aviation — a world of opportunity for skilled aviation personnel”
2007 — “Global Air Transport — a driver of sustainable economic, social and cultural development”
2006 — “Safety and security – first and always the top priority”
2005 — “The Greening of Flight — maximizing compatiblity between safe and orderly development of civil aviation and the quality of the environment”
2004 — “International Cooperation: Solutions to Global Aviation Challenges”
2003 — “For 60 Years… Setting the Standards for International Civil Aviation”
2002 — “One Hundred Years of Powered, Controlled and Sustained Flight”
2001 — “Flight Between Nations – Dialogue Between Peoples”
2000 — “Implementing ICAO SARPs – the Key to Aviation Safety and Efficiency”
1999 — “Promoting Global Frienship and Understanding”
1998 — “Flying Safely into the 21st Century”
1997 — “Enhancing Flight Safety through Global Cooperation”
1996 — “Using Satellites to Make Civil Aviation Safer”
1995 — “The Aeroplane in Our Lives”
1994 — 50th Anniversary of the Signing of the Chigago Convention

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu