Sürdürülebilir Ulaşım

Sürdürülebilir Ulaşım için “Akıllı Ulaşım Sistemleri”

İsmail AY, İ.T.Ü. ismailay.itu@gmail.com

Akıllı Ulaşım Sistemleri(AUS), fiziksel değişiklikler gerektirmeden ulaşım sisteminin kullanışlı, güvenilir, çevre dostu ve güvenliğini sağlamak üzere kullanılan teknolojiler bütünüdür. AUS kapsamında; sensörler, telekomünikasyon, kontrol teknolojisi, iletişim ve ulaşım gibi disiplinler arası iş birliği gerekmektedir. Bu sayede geliştirilen sistemler ile insanlara güvenle seyahat imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca zaman ve maddi tasarruf sağlanarak kullanıcı konforu ve ekonomik kazanç artışı söz konusu olmaktadır.

Akıllı ulaşım sistemlerinde hava koşulları, yol ve trafik yoğunluğu hakkında veri toplamak için, özel tasarım meteoroloji istasyonları, kamera sistemleri ve trafik ölçüm sensörleri gibi elektronik sistemler kullanılmaktadır. İlgili bölgenin coğrafi yapısından bağımsız olarak, sistemden toplanan tüm verileri birkaç kilometre uzağa yüksek iletişim hızında göndermek için gelişmiş iletişim teknolojisi kullanılır. Bu veriler trafik kontrol merkezinin özel sistem yazılımı tarafından işlendikten sonra, uygun noktalara konumlandırılan görüntü sistemlerinde bilgi, uyarı ve yönlendirme mesajları halinde yazılı ve görsel olarak sürücülere iletilmektedir. Kontrol merkezi ile emniyet birimleri arasında kurulan bağlantı sayesinde bilgiler anlık olarak emniyet birimlerine de iletilebilmektedir.

Amerika’da akıllı ulaşım sistemleri market büyüklüğü aşağıdaki grafikte görülmektedir. En geniş uygula alanı olan trafik yönetimini esas alan akıllı ulaşım sistemleri marketinin; Parklanma yönetimi, yol güvenliği ve toplu taşımacılık başta olmak üzere artması ve 10 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkması ön görülmektedir. Küreselde ise akıllı ulaşım sistemi pazar büyüklüğü 2019’da 26,58 milyar Amerikan doları olarak değerlendirilmiş ve 2020’den 2027’ye kadar yıllık % 5,8 bileşik büyüme kaydetmesi beklenmektedir.  [Kaynak]

Gelecekteki ulaşım sisteminin gelişmiş planlaması, tasarımı, yönetimi ve kontrolünde ulaştırma temelli bilginin genişletilmesi, temel araştırma ve uygulamalı araştırmaların aktarımı için çok önemlidir. AUS alanında çalışma yapmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken başlıca konular;

  • Sensörler
  • Haberleşmeler (açık alanda ve araçtan yola)
  • Görüntü ve görüntü analizi
  • İnsan-makine arayüzü (ekran, canlı konuşma)
  • Karar destek sistemleri
  • Sürekli, farklı, gerçek-zamanlı benzetimler
  • Güvenilirlik ve Kalite Yönetimi
  • Bilgilendirme sistemleri
  • Donanım, yazılım hususları
  • Kontrol (uyarlanabilir, ortak, sinir ağlı ve büyük sistemler)

Akıllı Ulaşım Sistemleri ile ilgili örnekler ve bağlantılı çalışmalarla ilgili bilgiler için Sürdürülebilir Ulaşım” başlığımızı takip edebilirsiniz…

 

İsmail Ay

1989 yılında Konya'da doğdu. 2011 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladığı lisans eğitimi sonrasında, 2014 Ulaştırma Mühendisliği yüksek lisans programını, 2021 yılında Anadolu Üniversitesi Web Tasarım ve Kodlama ön lisans eğitimini tamamladı. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Ulaştırma Mühendisliği Doktora programı tez çalışmasına ve İstanbul Üniversitesi Adalet ön lisans eğitimlerine devam etmektedir. 2012-2018 yılları arasında İBB iştiraklerinden Metro İstanbul AŞ.'de, 2018-2020 Yılları arasında Etüt Proje şefi olarak İSPARK AŞ.’de, 2020-2022 yılları arasında Gayrettepe ve Halkalı-İstanbul Havalimanı projesinde APCO Altınok müşavirlik hizmetleri bünyesinde kontrol şefi olarak, 2022-2023 yılları arasında TCDD Teknik AŞ bünyesinde, Avrasya Karayolu tüneli bakım çalışmaları ve Gayrettepe-Havalimanı metro hattı demiryolu ve inşaat işleri kapsamında proje yöneticisi olarak görev almıştır. 2023 yılı Haziran ayı itibari ile THY AO Turkish Cargo İş Geliştirme ve Organizasyon Başkanlığı'nda Uzman olarak görev almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu