Akıllı UlaşımAna KategoriHaberKarayolu

PİLOT UYGULAMA İSTANBUL FATİH’TE BAŞLADI.

''Acil Durumlarda Trafik Karmaşasına Son''

Trafikte geçiş üstünlüğü bulunan ambulans, itfaiye gibi acil durum araçlarının kırmızı ışığa takılmasını engelleyecek projenin pilot uygulaması, İstanbul’da başladı. Fatih’te başlatılan projede, kavşakta kırmızı yanan trafik ışığı, 400 metre geriden gelen acil durum aracını algılayarak yeşile dönmekte. Bu uygulama ile itfaiye veya ambulanslar kırmızı ışığa takılmayacak hem de yol vermeye çalışan araçların neden olduğu trafik karmaşasının son bulacağı ön görülüyor.

Öncelikli Araç Geçiş Sistemi Nedir?

Öncelikli Araç Geçiş Sistemi (Emergency Vehicle Preemption), sinyalize kavşaklarda, geçiş üstünlüğüne sahip araçların kavşağa yaklaşım yönünü algılayarak ilgili yöne otomatik olarak yeşil ışık yakılmasını sağlamak esasına dayanmaktadır. Bu sistemler sayesinde, geçiş üstünlüğüne sahip araçlar kavşakları hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde terk etmektedir.

İBB iştiraklerinden İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri (İSBAK) A.Ş., dünyada da kullanılan ‘V2x’ teknolojisini geliştirerek, acil durum araçlarını trafikte önceliklendirecek bir projeye imza attı. Yoğun trafikte ambulans ve itfaiye gibi acil durum araçlarının geçişi sırasında yaşanan karmaşaya son verecek projenin pilot uygulaması, itfaiye araçlarının en çok kullandığı güzergah olduğu için Fatih’te başladı.

Acil durum araçlarının trafik ışıklarına takılmadan hareket edebilmesini sağlayan bu sistemle, araçlara kırmızı yanan trafik ışığı, itfaiye ya da ambulansı algıladığında yeşile dönecek. Diğer sürücüler de yol vermeye çalışırken riske girmeden yeşil ışıkta geçiş yapabilecek.

Proje, trafik yönetim sistemleri konusunda uzman mühendisler tarafından, V2x donanımlarının ulaşım yönetim sistemlerine entegre hale getirilmesiyle gerçekleşti. Projeyle ilgili bilgi veren İSBAK Akıllı Şehircilik ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Şefi Emine Aygün, “V2x dünyada akıllı ulaşım sistemleri ve otonom araç uygulamalarında yaygın olan bir teknolojidir. Biz de bu teknolojiyi sahayla entegre ederek kullanmayı amaçlıyoruz. Proje, acil durum araçlarını sinyalize kavşaklarda önceliklendirilerek, en az gecikmeyle kavşağı terk etmelerini amaçlıyor” dedi.

Bu gecikmelerin sebeplerinden bazılarını sıralamak gerekirse:

  • Geçiş üstünlüğü olan aracın (eğer uzaktaysa) görülememesi veya sirenlerinin duyulamaması,
  • Araç görülse dahi, kırmızı ışıkta bekleyen araç veya araçların, birinin veya birkaçının ışık ihlali durumunda alınacak cezalar sebebiyle hareket etmekte tereddüde düşmesi,
  • Sivil araçlar hareket etse dahi, acil yardım aracının akıcı bir şekilde trafikte ilerleyememesi ve karmaşa yaşanması gibi sebepler sıralanabilir.

Bu uygulama sayesinde trafik ışıklarının görev halindeki acil durum aracının, kendilerine yaklaştıklarını veya uzaklaştıklarını algılamalarına ve aracın gideceği yöne göre sinyalizasyonu sağlayarak acil durum aracının önündeki trafiği açması sağlanacaktır. Ayrıca acil durum araçları olan; ambulans-itfaiye-polis aracı arasındaki geçiş üstünlüğünü de algılayarak işlevini kusursuz yerine getirecek, bu sayede acil durum araçları ihtiyaç alanlarına daha hızlı ve güvenli ulaşabilecektir. Bu projenin en kısa zamanda tüm şehirlerimizde uygulamaya geçmesi yararlı olacaktır.

Kaynak
Cumhuriyet Haber

Şevval Özer

2000 yılında Kocaeli'de doğdu. Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği lisans programından Haziran 2023 tarihinde dereceyle mezun oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nın Ulaşım Planlama Müdürlüğü altında yer alan etüt proje şefliği biriminde proje mühendisi olarak çalışmaktadır. Kendini geliştirmek için araştırma yapmayı ve ulaşım alanındaki yenilikleri takip etmeyi seven Özer, araştırmalarını paylaşabilmek ve birçok insana ulaşabilmek için bu platformda yazarlık yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu