Demiryolu

Yeni Nesil Ulaşım Projesi: Sirkeci Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı

Proje Kapsamında Neler Var? Çalışmalar Ne durumda?

Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı Kazlıçeşme-Sirkeci arasında atıl bulunan 8,5 kilometrelik bir raylı sistem hattının yeniden canlandırılması çalışmasıdır. Yaya ve bisiklet yolu, rekreasyon alanı ile birlikte bütünsel bir tasarım içereceği ifade edilen projenin yenilikçi ve bütünsel bir bakış içerdiği görülüyor…

Daha önceki yazımızda da ifade edildiği üzere Sirkeci – Kazlıçeşme Hattı; Sirkeci’den başlayan hat sırası ile, Cankurtaran – Kumkapı – Yenikapı – Cerrahpaşa – Kocamustafapaşa – Yedikule istasyonlarından geçerek Kazlıçeşme Marmaray istasyonunda sonlanmaktadır.

Tamamı yer üstünde giden, kültür ve turizm açısından önem arzeden hat mikro mobilite  teknolojileri anlamında da önemli bir role sahip olacak. Öte yandan Marmaray ile birlikte pasif duruma geçen bölge banliyö hattının kullanıcıları özellikle bölgedeki Cerrahpaşa ve Samatya hastahanelerine erişim için de uzun yıllardır beklendiği biliniyor.

Proje Bakanlık tarafından “Yeni Nesil Ulaşım Projesi” olarak adlandırılıyor… Peki neden?

Bu projede bakanlık; “yaya odaklı”, “çevreye duyarlı” noktalarını özellikle vurguluyor ve projenin yalnızca raylı sistemle sınırlı kalmayacağı; yaya ve bisiklet yolları ve rekreasyon alanları ile donatılan geniş bir kapsama sahip olduğu ifade ediyor. 8,5 km raylı sistem hattının yanı sıra, 7,5 kilometrelik bisiklet ve 6,5 kilometrelik yaya yolu, 74 bin metrekarelik yeni yeşil alanı, 10 bin 120 metrekarelik meydan ve rekreasyon alanları ve 6 bin metrekarelik kapalı sosyal ve kültürel alanı ile “İstanbulun değerine değer katacak çok önemli bir proje” olarak nitelendirmek mümkün.

Bakan Adil Karaismailoğlu proje ile ilgili olarak; “27 adet sanat yapısı,9 adet yaya ve 12 adet karayolu geçidi ile 3 adet yaya ve 1 adet de karayolu üst geçidi bulunacaktır. Kısa bir tanımla projemiz, Kazlıçeşme ile Sirkeci arasında 8 istasyonlu raylı sistem ve yaya odaklı Yeni nesil bir ulaşım projesidir. 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlayarak İstanbulluların hizmetine sunmayı hedeflediğimiz bu projemiz ile ciddi ekonomik tasarruflar da sağlayacağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 30 yıllık süreçte; karayolu bakım ve işletme açısından 425 milyon avro, çevreye olan etkilerin azalmalarından dolayı 117 milyon avro ve zaman kazancı olarak da yaklaşık 243 milyon avro olmak üzere; toplamda 786 milyon avro üzerinde tasarruf sağlayacağız”.şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ayrıca Bakan Karaismailoğlu’nun daha önce sosyal medyada yaptığı açıklamalarda aracın tasarımının da alışılmışın dışında olacağı görünüyor ve özellikle mikro mobilite camiası tarafından merakla bekleniyor…

 

Kaynak; https://www.uab.gov.tr/haberler/ulastirma-bakani-karaismailoglu-kazlicesme-sirkeci-rayli-sistem-hatti-istanbul-a-deger-katacak

İsmail Ay

1989 yılında Konya'da doğdu. 2011 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladığı lisans eğitimi sonrasında, 2014 Ulaştırma Mühendisliği yüksek lisans programını, 2021 yılında Anadolu Üniversitesi Web Tasarım ve Kodlama ön lisans eğitimini tamamladı. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Ulaştırma Mühendisliği Doktora programı tez çalışmasına ve İstanbul Üniversitesi Adalet ön lisans eğitimlerine devam etmektedir. 2012-2018 yılları arasında İBB iştiraklerinden Metro İstanbul AŞ.'de, 2018-2020 Yılları arasında Etüt Proje şefi olarak İSPARK AŞ.’de, 2020-2022 yılları arasında Gayrettepe ve Halkalı-İstanbul Havalimanı projesinde APCO Altınok müşavirlik hizmetleri bünyesinde kontrol şefi olarak, 2022-2023 yılları arasında TCDD Teknik AŞ bünyesinde, Avrasya Karayolu tüneli bakım çalışmaları ve Gayrettepe-Havalimanı metro hattı demiryolu ve inşaat işleri kapsamında proje yöneticisi olarak görev almıştır. 2023 yılı Haziran ayı itibari ile THY AO Turkish Cargo İş Geliştirme ve Organizasyon Başkanlığı'nda Uzman olarak görev almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu