Yeni Nesil Ulaşım Projesi: Sirkeci Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı
Proje Kapsamında Neler Var? Çalışmalar Ne durumda?
Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı Kazlıçeşme-Sirkeci arasında atıl bulunan 8,5 kilometrelik bir raylı sistem hattının yeniden canlandırılması çalışmasıdır. Yaya ve bisiklet yolu, rekreasyon alanı ile birlikte bütünsel bir tasarım içereceği ifade edilen projenin yenilikçi ve bütünsel bir bakış içerdiği görülüyor…
Daha önceki yazımızda da ifade edildiği üzere Sirkeci – Kazlıçeşme Hattı; Sirkeci’den başlayan hat sırası ile, Cankurtaran – Kumkapı – Yenikapı – Cerrahpaşa – Kocamustafapaşa – Yedikule istasyonlarından geçerek Kazlıçeşme Marmaray istasyonunda sonlanmaktadır.
Tamamı yer üstünde giden, kültür ve turizm açısından önem arzeden hat mikro mobilite teknolojileri anlamında da önemli bir role sahip olacak. Öte yandan Marmaray ile birlikte pasif duruma geçen bölge banliyö hattının kullanıcıları özellikle bölgedeki Cerrahpaşa ve Samatya hastahanelerine erişim için de uzun yıllardır beklendiği biliniyor.
Proje Bakanlık tarafından “Yeni Nesil Ulaşım Projesi” olarak adlandırılıyor… Peki neden?
Bu projede bakanlık; “yaya odaklı”, “çevreye duyarlı” noktalarını özellikle vurguluyor ve projenin yalnızca raylı sistemle sınırlı kalmayacağı; yaya ve bisiklet yolları ve rekreasyon alanları ile donatılan geniş bir kapsama sahip olduğu ifade ediyor. 8,5 km raylı sistem hattının yanı sıra, 7,5 kilometrelik bisiklet ve 6,5 kilometrelik yaya yolu, 74 bin metrekarelik yeni yeşil alanı, 10 bin 120 metrekarelik meydan ve rekreasyon alanları ve 6 bin metrekarelik kapalı sosyal ve kültürel alanı ile “İstanbulun değerine değer katacak çok önemli bir proje” olarak nitelendirmek mümkün.
Bakan Adil Karaismailoğlu proje ile ilgili olarak; “27 adet sanat yapısı,9 adet yaya ve 12 adet karayolu geçidi ile 3 adet yaya ve 1 adet de karayolu üst geçidi bulunacaktır. Kısa bir tanımla projemiz, Kazlıçeşme ile Sirkeci arasında 8 istasyonlu raylı sistem ve yaya odaklı Yeni nesil bir ulaşım projesidir. 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlayarak İstanbulluların hizmetine sunmayı hedeflediğimiz bu projemiz ile ciddi ekonomik tasarruflar da sağlayacağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 30 yıllık süreçte; karayolu bakım ve işletme açısından 425 milyon avro, çevreye olan etkilerin azalmalarından dolayı 117 milyon avro ve zaman kazancı olarak da yaklaşık 243 milyon avro olmak üzere; toplamda 786 milyon avro üzerinde tasarruf sağlayacağız”.şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ayrıca Bakan Karaismailoğlu’nun daha önce sosyal medyada yaptığı açıklamalarda aracın tasarımının da alışılmışın dışında olacağı görünüyor ve özellikle mikro mobilite camiası tarafından merakla bekleniyor…
Kaynak; https://www.uab.gov.tr/haberler/ulastirma-bakani-karaismailoglu-kazlicesme-sirkeci-rayli-sistem-hatti-istanbul-a-deger-katacak